Uncategorized

Grille ogrodowe – jak bezpiecznie ich używać?

grille ogrodowe grillomaniak

Grillowanie w ogrodzie czy na działce to jedna z ulubionych aktywności Polaków. Kiedy tylko zacznie robić się cieplej, możemy poczuć przyjemny zapach grillowanych dań. Niestety co roku zdarzają się też niebezpieczne sytuacje związane z grillowaniem. Niezależnie od rodzaju grilla, jaki posiadasz, zapoznaj się z uniwersalnymi zasadami używania grilla ogrodowego od grillomaniak.pl, które zapewnią Tobie i twojemu domowi bezpieczeństwo.

1. Korzystaj z grilla ogrodowego tylko na zewnątrz i z dala od przedmiotów

Grille węglowe i gazowe są przeznaczone tylko do użytku na zewnątrz. Nie używaj ich w pomieszczeniach! Stwarzają nie tylko zagrożenie pożarowe, ale też uwalniają tlenek węgla, śmiercionośny, bezbarwny, bezwonny gaz. Co więcej, pamiętaj, aby ustawić grill co najmniej 3 metry od domu, garażu czy ganku. Grille nie powinny być używane również pod drewnianymi nawisami, ponieważ ogień może wznieść się w górę.  Wokół grilla nie mogą też być pozostawione kosze czy poduszki – zazwyczaj są wykonane z włókien sztucznych, które bardzo szybko się palą.

2. Przeczytaj instrukcje i ustaw grill ogrodowy na stabilnym podłożu

Przeczytaj dokładnie instrukcję swojego grilla ogrodowego. Nie zakładaj od razu, że wszystko wiesz i że Twój nowy grill działa tak samo jak poprzedni. Ustaw grill na płaskiej powierzchni i upewnij się, że stoi stabilnie. Rozważ skorzystanie z maty do grilla lub zakup zestawu grill trójnóg, którego można postawić nawet na nierównej powierzchni. Takie zestawy grillów na trójnogu znajdziesz na grillomaniak.pl.

3. Zadbaj o czystość grilla ogrodowego

Usuń smar, tłuszcz i inne zabrudzenia z grilla. Jeśli korzystasz z grilla węglowego, poczekaj, aż węgle ostygną zanim je wyrzucisz. Uważaj na rdzę – jej nagromadzenie przeszkadza w równomiernym nagrzaniu rusztu grilla i przygotowaniu mięsa.

4. Zaopatrz się w termometr do mięsa

Oprócz szczypiec do grilla, pamiętaj o termometrze do mięsa. Pozwoli on sprawdzić, czy przyrządzasz mięso w odpowiedniej temperaturze. Nie zaszkodzi mieć więcej niż jeden, jeśli grillujesz więcej niż jeden rodzaj mięsa, np. jeden do kurczaka, drugi do steku.

 5. Nie zostawiaj oświetlonego grilla bez nadzoru.

Nie pozwalaj dzieciom i zwierzętom na zabawę w pobliżu grilla ogrodowego. Nigdy nie próbuj przesuwać rozpalonego lub gorącego grilla i pamiętaj, że grill będzie gorący przez co najmniej godzinę po użyciu. Grill ogrodowy nie powinien zostawać bez nadzoru, ważne jest, by cały czas kontrolować czy nic złego się  z nim nie dzieje. Jeśli korzystasz z grilla gazowego i płomień zgaśnie, wyłącz gaz, a następnie odczekaj co najmniej pięć minut, aby go ponownie rozpalić. Pomoże Ci to uniknąć niebezpiecznego wybuchu.

6. Bądź odpowiednio ubrany i przygotowany do ewentualnego ugaszenia ognia

Ubrania mogą łatwo się zapalić, więc upewnij się, że rękawy twojej koszuli czy rogi fartucha nie zwisają niebezpiecznie blisko nad grillem. Miej również w pobliżu gaśnicę.  Zapoznaj się z zasadami jej używania na wypadek, kiedy będzie to konieczne. Jeśli nie masz gaśnicy, możesz skorzystać z wiadra piasku. Warto też mieć butelkę wody z rozpylaczem. Jeśli ogień zbytnio się rozhula, możesz go poskromić lekko spryskując węgle wodą.

Trzymanie się tych prostych wskazówek pomoże Ci i Twojej rodzinie cieszyć się bezpiecznym sezonem grillowym a grill ogrodowy zdecydowanie uprzyjemni ten proces i wspólnie spędzony czas.

 

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby dodac komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *