Gotowanie Żywienie

Co warto wiedzieć o wędzeniu?

ham-769629_1920

Samodzielnie zrobione produkty nie tylko smakują lepiej, ale są zdrowsze. Mamy pewność, że do naszych przetworów nic nie zostało dodane i to my decydujemy, jakiego drewna i w jaki sposób będziemy wędzić. Kiedyś tradycja wędzenia przechodziła z pokolenia na pokolenie, a wędzarnie miał każdy. Dziś ogólny dostęp do wyrobów wędzarniczych jest szeroki, ale mimo tego, coraz więcej osób stawia w swoich ogrodach wędzarnie. Zarówno przenośne, jak i murowane zdobywają coraz większą popularność. Chęć spożywania, jak najlepszych produktów, świadomość tego co jemy oraz moda na zdrowe odżywianie spowodowały, że wędzenie powoli wraca do łask.

Wędzarnia murowana czy wolnostojąca?

Zanim zdecydujemy się na postawienie wędzarni w ogrodzie warto przemyśleć, jakie jest nasze doświadczenie w tym temacie. Wybudowanie wędzarni murowanej jest droższe i bardziej czasochłonne. Ponadto potrzebna jest duża przestrzeń, aby dym nie przeszkadzał ani nam, ani osobym w naszym otoczeniu. W takim wypadku poleca się wędzarnie przenośne- nie wymagają dużej przestrzeni i nakładu pracy, w każdej chwili mogą stać w innym miejscu, a materiał jest tak samo trwały. Dodatkowo są dużo prostsze w obsłudze. Ofertę modeli wysokiej jakości znajdziemy na www.cookking.pl. Hamburg i Berlin spełniają najbardziej wygórowane oczekiwania. Wykonane z grubej blachy i pokryte czarną farbą metodą proszkową. Natomiast od wewnątrz są zakonserwowane olejem jadalnym. Solidne wykonanie wędzarni sprawia, że posłużą one przez lata. Niewątpliwą zaletą wędzarni przenośnych jest, to, że w każdej chwili możemy je zabrać ze sobą, dlatego świeżymi wyrobami możemy się cieszyć przez cały czas.

Od drewna zależy smak

Drewn jest ważnym elementem w procesie wędzenie. Od tego zależy smak, aromat i wygląd naszych wyrobów. Eksperci z Cook King podają, jak poszczególne gatunki drewna wpływają na nasze wyroby:

  • olcha- nadaje się do wędzenia mięs, ryb i sera. Produkty mają żółty odcień podchodzący pod brązowy
  • buk- polecany do sera, ryb i mięsa wieprzowego. Wyroby mają jasny odcień żółtego
  • wiśnia- gorzki smak i ciemny kolor brązu sprawdzi się przy drobiu
  • jabłoń- przy wędzeniu mięso drobiowe ma słodki smak. Kolor jest identyczny jak przy drewnie wiśniowym

Aby uzyskać bogaty smak naszych wyrobów pod koniec wędzenia można dodać przyprawy i zioła do paleniska.
Odradza się stosowanie drewna iglastego. Zmienia smak wędzonek na gorzki, a żywica zawarta w drewnie powoduje powstawanie toksycznych substancji.

Sposoby wędzenia

Wędzenie odbywa się na trzy różne sposoby:

  • na zimno- temperatura 16-22 stopni. Najdłuższy proces, zajmuje kilka dni
  • na ciepło- temperatura 22-40 stopni. Wędzenie trwa do 48 godzin
  • na gorąco- między 40-90 stopni. Całość trwa do ok. godziny

Własna wędzarnia zapewnia świeże produkty, które zadowolą nie tylko naszą rodzinę, ale i przyjaciół. Na postawienie własnej wędzarni nie potrzeba pozwolenia budowlanego, co bardzo ułatwia produkcję własnych wyrobów. Przy odrobinie wiedzy i zaangażowania już nigdy nie sięgniemy po gotowe wędzonki, bo sami zrobimy lepsze i zdrowsze.

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby dodac komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *